2019-02-21

Nyckeln till framgång för det nystartade företaget

Skippa fluffet, gråt ut, jobba hårt och känn dig aldrig ensam

Det där skrattretande begreppet “framgång”. Det ger samma känsla som när man tittar på en solnedgång, njuter av varje sekund och sedan inser att mörkret faktiskt är oundvikligt. Detsamma gäller när du står där med ditt lilla nyfödda företag i armarna och undrar om det kommer att överleva, om det här verkligen var en bra idé, om du verkligen ska ansvara för det här lilla knytet nu? Det är skört, det är sårbart, det är din bebis. 

Så vårt första råd? Sluta stirra dig blind på fluffet. “Passion” och “drömmar”, ja, det är viktigt. Men det är som socker i morgonkaffet – för mycket av det goda kan förstöra hela upplevelsen. Den verkliga framgången börjar någonstans när du nattetid sitter och svarar på mail och ifrågasätter varenda beslut du någonsin tagit och vaknar två timmar senare för att gå till kontoret och beta av den tunga att göra-listan. Och då menar vi inte att du behöver jobba 18 timmar per dygn för att lyckas... Det är något helt annat som händer. 

Många talar om nätverk, att känna rätt personer, som den avgörande faktorn för framgång. Men vi skulle vilja prata om känslor. Pirret i magen när du skickar din första faktura. Stoltheten när du ser någon bära din produkt eller använda din tjänst för första gången. Skräcken när du inser att du kanske tog ett förhastat beslut. Är du med? Nyckeln till framgång ligger inte i att undvika de här känslorna, utan att omfamna dem, lära av dem.

Ett nystartat företag är som en ny relation. Du kan inte bara springa på de första dejterna, skratta åt de första skämten och sedan förvänta dig att ni ska leva lyckliga i resten av era dagar. För att ro det i hamn krävs jobb, förståelse, tålamod och tid. 

Så om du står där nu med ditt lilla företag och känslorna är all over the place, kom ihåg att den där soluppgången alltid kommer tillbaka. Alla ni modiga själar som vågar drömma och bygga och är oroliga att förlora allt – ni är inte ensamma. 

Vi på Flow blir gärna en del av era framgångssagor, som ett extra lager drivkraft och ansträngning i företagandet. I den här bloggen kommer vi att dela alla tips vi har kring just företagande, men också redovisningstricks och marknadsspaningar.

Hoppas du vill hänga med!

Ps. Vad gäller framgång brukar man väl ändå säga att det är resan som gör mödan värd. I värsta fall blir ditt nystartade företag det där livsnödvändiga misstaget du kan dra upp som exempel när du som framgångsrik entreprenör får frågor om dina tidigare misslyckanden. Ds.