2024-04-23

Säkra företagets pengar med insättningsgarantin

Som företagare är du förstås mån om att företagets pengar förvaras på ett tryggt och säkert sätt. En viktig aspekt av det här är insättningsgarantin. Insättningsgarantin är en form av skydd som säkerställer att dina insatta medel är säkrade även om något skulle hända med din bank.

Så här fungerar det: Om din bank skulle ställas inför problem eller gå i konkurs, täcker insättningsgarantin en viss summa av dina insättningar, vanligtvis upp till ett fastställt takbelopp. I Sverige täcker insättningsgarantin för närvarande upp till 1 050 000 kronor per kund och bank.

För att säkra ditt företags pengar med insättningsgarantin, tänk på följande:

1. Sprid ut pengarna 

Istället för att placera alla företagsmedel i en enda bank, överväg att fördela dem i flera banker. På så sätt minskar du risken att förlora en stor summa pengar om en bank skulle stöta på problem.

2. Kolla insättningsgarantin

Innan du väljer en bank, se till att du förstår deras policy kring insättningsgarantin. Kontrollera det högsta beloppet som täcks och om det finns några undantag eller villkor.

3. Håll dig informerad 

Håll dig uppdaterad om ändringar i insättningsgarantin och andra finansiella regler. Det kan hjälpa dig att anpassa din strategi om det behövs.

4. Rådgör med en ekonom

Om du är osäker på hur du bäst kan säkra företagets pengar, överväg att diskutera saken med en ekonomisk rådgivare. Vi på Flow kan erbjuda skräddarsydda råd baserat på ditt företags situation.

Att vara medveten om insättningsgarantin och ta kloka beslut kring hur du placerar pengarna är ett steg mot att säkerställa långsiktig ekonomisk stabilitet för ditt företag.